Kål på menuen - Fire vidt forskellige retter med masser af kål - i wok, ovn, pande og rå

Blomkål og karry - et vinderpar

 

Er du (blom)kål-skeptiker, har du som barn været udsat for forpint kål, som..., lugtede af prut?

 

Så er det bare ud med overkogt kål (med mindre du elsker det selvfølgelig, så giv den gas️), kål kan smage så himmelråbende godt.

 

Prøv f.eks. kål, der, som her, er stegt kort i god olie, ved høj varme, godt med karry og lidt salt - det er så lækkert.

Kålen er bedst sprød, næsten rå indeni og med lækker brunet skorpe, du kan prøvesmage undervejs - så rammer du lige den tilberedning, du kan lide.

 

Til to pers.:

400 g blomkål i mundrette stykker/buketter

1 spsk karry

Olivenolie eller rapsolie til stegning

3 - 4 gode pølser skåret i stykker - uden sukker og stivelse, her kyllingepølser.

8 - 10 salvieblade, skyllet og duppet tørre

Desuden:

2 store håndfulde romainesalat

1 gulerod, fintsnittet

½ æble i små stykker

40 g hasselnødder, ristede

Salt efter smag

God olivenolie til at dryppe over hele herligheden

 

Steg kål i wok ved høj varme i olie og karry sammen med pølsestykkerne, ca. 3 minutter - kom salviebladene på til slut og steg med et øjeblik.

Anret ovenpå salat, gulerødder, nødder og æblestykker.

Dryp med olie, drys med salt…, og evt. frisk chili - det gør altid mig glad!

 

... mad, der lyser op på en vinterdag.

Barbecue blomkål med verdens bedste grønne dip, intet mindre

 

Til 4 pers tilbehør eller 2 pers hovedret:

Et lille eller et halvt stort blomkål i buketter.

 

Trin 1, pisk flg. sammen i stor skål:

1 æg

2 spsk tomatpuré

1 tsk Dijonsennep

2 tsk røget paprika

1 tsk stødt koriander

1 tsk stødt spidskommen

Lidt flagesalt

1 spsk rapsolie

 

Trin 2, bland flg. i en anden stor skål:

2 dl mandelmel, jeg laver det selv i foodprocessoren, for det holder en rimelig heftig kilopris!

1 spsk knust tørret hvidløg (fandt jeg i Søstrene Grene, ellers brug 2 fed presset hvidløg)

Lidt flagesalt

 

Bland nu al kålen godt i den våde masse, så de er helt dækkede. Herefter skal kålen blandes i de tørre ingredienser. Kom kålen på bagepapir i en bradepande i forvarmet ovn, ved 175 grader varmluft. Bag på næst-nederste rille i ca. 15 minutter.

 

Den bedste grønne dip!

En håndfuld friske koriander

En håndfuld frisk mynte

Frugtkød med saft fra en lime, skåret fri for al skal og midterste bitre "streng"

Frisk chili efter smag, meget️, moderat️, lidt️ eller slet ikke!

2 dl fuldfed græsk yoghurt

Lidt flagesalt

 

Blend alt og dyp de lune barbecue-blomkål i den grønne herlighed.

Kålpandekage-omelet-sag med ost

 

Nøj, en lækker morgenmad!

 

Jeg snitter jævnligt en stor bunke kål på mandolinjern, så er der til al muligt i løbet af et par dage. Kålen bliver nemlig så delikat, når den er fint, fint skåret. Kålen opbevarer jeg på køl i plastic-bøtte med tæt låg.

 

Til 1 pers.:

2 æg, pisket sammen

1 lille rødløg, i fintsnittede ringe

En håndfuld kål, fintsnittet

30 g god ost i små tern

Lidt flagesalt

Oliven eller rapsolie til stegning

 

Steg rødløg og kål i olivenolie på en lille pande. Når det har fået god farve er svundet noget ind, så tilsæt piskede æg, lidt ost i små tern og saml massen til en tyk pandekage. Steg godt på begge sider til dejlig gylden. Spis evt. med små røde tomater, salvie og god olivenolie.

 

Cremet kyllingesalat i kål-skål

 

En smuk og indbydende ret, ideel til frokost og rigtig god til at imponere dine gæster - endda med en ret beskeden indsats.

 

Kyllingesalat til 2:

180 g kylling i mundrette stykker

Et stort stykke agurk i små tern

1 stor spsk creme fraiche 38%

1 stor spsk mayo

1 stor tsk Dijonsennep

Frisk, hakket dild

8 cornichoner, hakkede

1 spsk kapers

2 tsk karry

2 spsk salte peanuts

Grønt til pynt - her ærteskud, dild vil også være oplagt

Salt og peber

 

Bland alt, undtagen peanuts og servér i blade af masser af smuk, sprød, rød spidskål eller rødkål - top med peanuts og grøn pynt.