Redaktionen anbefaler


Her kan du se beskrivelser og links til ting vi mener kunne have interesse for andre diabetikere.

Anmeldelse af Line Maria Sørup

Jeg har nu læst bogen "sukkerchok" af Kristian Ditlev Jensen

Det var en fornøjelse at læse en ”rejse” fra en anden diabetiker, og jeg kunne nikke genkende til mange af de følelser og tanker man gennemgår i de første år 
Det er en bog fra en forfatter, der er vant til at gøre det skrevne sprog spændende og levende, og som er bevidst om hvad der giver appetit til mere.
Man bliver fanget af de gode fortællinger, og hvis man udskifter forfatterens ordvalg ”man” med ”jeg”, får man nok et mere rigtigt billede af diabetes, da Kristians erfaringer gælder ham selv, men andres tolerancer for mad kan være anderledes. 
….
Man skal ikke se den som en guide til diabetes ( hvilket Kristian også selv gør klart i starten af bogen)
…..
Jeg er diabetesnørd til fingrespidserne, og selvom jeg aldrig vil vide ALT om type 2, er jeg lige faldet over nogle få ting i bogen, jeg syntes er vigtigt, at kommende læsere ved.


Der er kun 10 % der har type 1 og 80 % har type 2
De resterende 10 % dækker over LADA, MODY, og de ca 30 andre typer der findes.


Man får IKKE kun insulin fordi at bugspytkirtlen laver mindre insulin.
RIGTIGT mange med type 2 får det, da lægen ikke får taget en c-peptid hvor deres insulin niveau egentligt bliver målt. De får derfor bare både naturligt insulin og kunstigt, ( der kan ende i endnu mere resistente celler.)


Kristian omtaler at injektions diabetes, er diabetes hvor man både har 1 og 2.
Sådan forholder det sig ikke.
Hvis man har type 2 og får insulin, er man ”bare” insulinkrævende type 2 diabetiker, men imunsystemet er ikke under angreb som ved type 1, så man er ikke OGSÅ blevet type 1 diabetiker. ( heldigvis) 
Det er derfor ikke kun type 1 diabetikere der bruger kanyler hver dag.

Det er ikke alle der tager måltidsinsulin, men en stor del får langtidsvirkende insulin der ofte skal tages hver dag.


Kristian oplyser at man ved sygdom/feber har brug for mindre insulin, men det er derimod omvendt hvis det er langvarrig stress.
Ved sygdom, stress og menstruation får man ofte højere blodsukker, og min egen læge anbefalede, at man skruede insulin op med ca 20%.

Kristian skriver "Du må spise alt det du selv kan lave, for hvor tit gider man at lave pommes frites selv eller slå en lagkage sammen "
Jeg laver mad fra bunden hver dag, så det råd ville sende MIG direkte i graven. ( emoji der blinker)

Alkohol 
Kristian skriver om gode drinks til diabetikere.
Han oplyser flere steder, at diabetiker drinks helst skal indeholde alkohol og så lidt sukker som muligt.
Det er forkert og næsten farligt.
Alkohol sænker nemlig blodsukkeret, så der SKAL være sukker i alt med alkohol…. Bare ikke FOR meget.
( vores tolerance er forskellig, så husk at drik med forsigtighed)

Popcorn er fuldkorn, så det er perfekt for diabetikere i biffen. (Man kan bare spise mindre end den store spand)"
Denne regel ville jeg aldrig selv kunne bruge, da et popcorn, er et korn der ER åbnet.
100 gram popcorn er 67 g kulhydrat, og det skal man være meget velreguleret for at kunne sluge uden efterfølgende at få udslag i blodsukker


Senere skriver Kristian om "Raw bites" er perfekte snacks og økologiske "
Jeg har igen været inde og undersøge kulhydrater 
Der er 22.5 g kh i en raw bite bar… i modsætning til de knap 10 i easis når erythritol er trukket fra)
Raw bite er efter min mening ikke i nærheden af at være et godt valg….. men bare et valg.
Det samme mener jeg om bananer og de søde kartofler han nævner.
Søde kartofler har stort set samme indhold som de alm, så spis det du bedst kan lide, hvis du har valgt kartofler til.


"Fedt sænker optagelse af sukker"
… den del er korrekt, men fedt og sukker/kulhydrater sammen, er voldsomt medvirkende til vægtøgning, der sjældent er ønsket af en diabetiker.
Fedt udsletter ikke kulhydrater.. optagelsen sker bare langsommere.

Det er svært at vide hvilke kostråd der er godt for andre, men for MIG vil det aldrig være godt at spise 6 måltider dagligt, da mit blodsukker sendes på rejse hver gang.
Det er min personlige overbevisning, at de råd er lavet for mange år siden til folk med type 1, hvis krop er vænnet til, at få kulhydrater og insulin i kontinuerlige strømme..
Os med type 2 har gavn af en krop hvor der IKKE er insulin i blodet, da det er i "hvileperioderne" at der kan ske fedtforbrænding.


"Man skal tabe sig med tiden"...Skriver kristian.
Dette kan nemt give illusionen, at kroppen er ligeglad med om man taber sig over et år eller 20 år.
Det er den ikke.
Type 2 kroppe har det allerbedst, hvis den ikke også skal kæmpe med overvægt.
…..
Når alt dette er sagt, har jeg faktisk lyttet bogen 1½ gang nu, og det ER en god bog af en god forfatter.
Han kommer nemlig også ind på en masse om årsag/ sammenhæng omkring diagnosen og danner et rigtigt godt billede af, at der skal være balance og ro i den nye livsstil man skal leve, da de fleste har 40-50 år tilbage af livet, når de får diagnosen.


Det bedste citat fra bogen er.

"Sygdommen flytter sig ikke, så man må selv flytte sig"