Motion og blodsukker


Når man dyrker motion vil de opfte have en effekt på blodsukkeret.
På denne side omtaler vi nogle af de spørgsmål der hyppigst søges svar på.

Hvilken motionsform er bedst?

Konditionstræning sætter gang i dit hjerte og kredsløb. Det kan fx være hurtig gang, løb, cykling, boldspil og lign. Pulsen skal så højt op, at man ikke kan føre en normal samtale.

Styrketræning forbedrer muskelstyrken, og større muskler har flere insulinreceptorer, hvilket øger insulinfølsomheden. Træningen kan fx være med vægte eller egen kropsvægt.

Det bedste er at kombinere de to motionsformer, da begge har positive indvirkninger på insulinfølsomheden, og hver især på andre helbredsforhold.

Husk at den bedste motion er den, man får gjort!

Er man ikke til hård træning, skal man ikke undervurdere effekten af en gåtur.
Mange kan opnå et sundt helbred med hyppige gå eller cykelture.

Det vigtigste er, at du finder en motionsform, du har det godt med, så du holder fast i den.

Hvorfor stiger blodsukkeret efter motion?

Efter en hård motion kan man komme ud for, at blodsukkeret stiger. Det skyldes, at kroppen opfatter motion som en stresspåvirkning, og derfor får bl.a. hormonet adrenalin leveren til at frigive sukker, så blodsukkeret ikke bliver for lavt. Når man stopper motionen, stopper musklerne også med at kræve så meget energi, og  der er for meget sukker i blodet, som er sendt afsted af leveren. Det er helt naturligt og ufarligt, og blodsukkeret falder hurtigt igen. Kroppen får gavn af motionen i mange timer bagefter. En metode til at reducere blodsukkerstigningen er at trappe ned i træningen de sidste 15-20 min. Derved afslappes musklerne langsomt, og kræver ikke så meget energi, og leverens frigivelse af sukker aftrappes.

Hvordan påvirker motion mit blodsukker?

Trænede muskler er meget mere insulinfølsomme end utrænede, så motion er et af de bedste midler mod diabetes.

( Jo mere insulinfølsomme muskler og celler er, jo bedre kan de udnytte kroppens insulin, så det ikke bliver i blodet og skabet et blodsukker der er for højt )

Når man motionerer skal musklerne bruge energi, og den energi kommer fra sukkeret, som er lagret i musklerne, fra leveren og fra blodet.  Derfor er motion den bedste metode til at nedbringe et højt blodsukker i en fart, og til at gøre musklerne mere insulinfølsomme.  Musklerne trækker nærmest sukkeret ud af blodet, og derfor falder et højt blodsukker hurtigt, når man motionerer, men det skal være ret intensivt. Jo mere intensivt, jo bedre, men selv en gåtur på 30-60 min i rask tempo, så pulsen kommer op, gør underværker…..ja, enhver bevægelse er bedre end ingenting.