Kunstige sødestoffer


På denne side får du lidt informationer om hvilke sødemiddler der slet ikke påvirker blodsukkeret eller kun påvirker det i mindre grad. 

Sødestoffer bruges til at give fødevarer en sød smag og anvendes som en kaloriefattig erstatning for sukker. Der findes flere forskellige slags, og de inddeles i intensive og sukkeralkoholer (polyoler)

 

Intensive/stærke sødestoffer

De intensive sødestoffer er for det meste kunstigt fremstillet og ligner ikke sukker i deres kemiske opbygning.
De er intensive, fordi de søder meget mere end sukker, og man skal derfor bruge en meget mindre mængde. Kalorieindtaget er derfor også meget mindre end ved brug af sukker. Fx søder 1 gr sucralose lige så meget som 600 gr sukker.

Sukkeralkoholer (polyoler)

Sukkeralkoholer er de svage sødestoffer, der kemisk minder en del om sukker, og de søder også nogenlunde det samme. Disse sødestoffer bruges oftest i fødevarer, og de er energigivende og påvirker derfor blodsukkeret, men ikke i samme grad som sukker.

Alle sukkeralkoholer (dog ikke Erythritol) bidrager med 2,4 kcal pr gram, men påvirker blodsukkeret i forskellig grad.

Sødestoffer kan give diarré eller andre mave-tarmgener, hvis man indtager for meget (max typisk 20-25 gr om dagen).

 


Sødemidler der ikke påvirker blodsukkeret

  • Acesulfam K (Sunett®) (E 950)
  • Aspartam (NutraSweet®) (E 951)
  • Cyklamat (E 952)
  • Sakkarin (E 954)
  • Sucralose (E 955)
  • Thaumatin (E 957)
  • Neohesperidin DC (DC=dihydrochalcon) (E 959)
  • Erythritol (E 968)
  • Steviol ( Stevia ) Glycosid (E 960)


Erythritol er en speciel sukkeralkohol, der adskiller sig fra de øvrige.
Erythritol er omkring 70 % så sødt som sukker, men indeholder 0 kcal og påvirker derfor ikke blodsukkeret.
Jf Sundhedsstyrelsens retningsliner skal Erythritol noteres som kulhydrater på næringsskemaet, hvilket er noget forvirrende for os, idet Erythritols andel af kulhydraterne kan fratrækkes det totale indhold.

Easis er et af de firmaer, der bruger Erythritol i deres produkter, og de noterer indholdet af sødemidlet, så man kan beregne, hvor mange kulhydrater der reelt påvirker blodsukkeret.

- En Free Soft bar med karamel, indeholder 19 g kulhydrat pr. 100 g, hvor 3,5% af produktet udgør erythritol.
Det vil sige baren egentlig indeholder 19-3,5 = 15,5 g kulhydrat pr. 100 g.

 

Sukrin består stort set af 100 % Erythritol, og på næringsskemaet står der 100 gr/100 gr kulhydrater, men påvirkningen af blodsukkeret er 0.

Yacon Sirup

I Yacon lagres sukkeret ikke som stivelse, men hovedsagelig i form af inulin eller fructooligosaccarid.

Yacon optages ikke af tyndtarmen i mennesker og selvom Yacon indeholder mange kulhydrater, stiger blodsukkerniveauet ikke ret meget og derfor kan Yacon bruges af diabetikere.



Sødemidler der påvirker blodsukkeret

  • Sorbitol (E 420)
  • Maltitol, maltitolsirup (E 965)
  • Isomalt (E 953)
  • Lactitol (E 966)
  • Xylitol (E 967)
  • Erythritol *

 

 

Når man skal vurdere, om et produkt sødet med sødestoffer er egnet til diabetikere, så kig på det samlede kulhydratindhold på næringsskemaet.

 


Vi har lavet en tabel over sødestoffer - ( klik her )
Her kan du se sødeforholdet, samt hvor meget de enkelte påvirker i henhold til glykemisk index