På gruppens hjemmeside har vi skrevet om sødestoffer generelt
Hvordan læser og tolker man egentlig sødestoffers påvirkning af blodsukkeret?
Dem, der ikke påvirker
Det er de lette, for de vil stå på næringsdeklarationen med 0 kulhydrater (også 0 kalorier), og de er ikke energigivende.
Dem, der påvirker
De er mere besværlige, for de påvirker ikke ens, selvom de vil stå med det samme antal kulhydrater og kalorier for den samme energigivende mængde.
Denne liste ligger på hjemmeside (linket til), og den viser dels hvor meget sødemidlerne søder ift sukker, dels hvor meget sødemidlet påvirker blodsukkeret, sat i forhold til glukose. Glukose er den sukkerart, der flyder rundt i blodet på os under navnet blodsukker.
Det er denne liste, vi skal have fat i for at vurdere et sødestofs påvirkning af blodsukkeret.
Hvis man skal vurdere kulhydratindholdet i en vare, der er sødet med sødestoffer, så skal man derfor først kigge på kulhydrater i alt. Er der kulhydrater i, kan de stamme fra selve ingredienserne eller fra sødestofferne, så man skal kigge på ingredienslisten, og finde navnet på sødestoffet.
Eksempel:
Eksempel på en næringsdeklaration, hvor kulhydratantallet er 0 (under 0,5 gr) og dermed ingen problemer for blodsukkeret, uanset hvilke sødestoffer der er i produktet.
Eksempel på en næringsdeklaration, hvor kulhydratindholdet er 88/100 gr og næsten ingen sukkerarter, så de 88 gr er sødestoffer (polyoler).
Så må vi kigge i ingredienslisten, for at finde ud af hvilke sødestoffer, der er tale om. Det er Isomalt og sucralose. Vi kender ikke fordelingen af de to, men den største ingrediens skal stå først. Hvis vi kigger i vores liste over sødestoffer ovenfor, kan vi se at isomalt har et indeks på 2, og sucralose på 0. Dvs at isomalten påvirker 2 % af det glukose påvirker, og det er næsten ingenting – så selvom dette produkt indeholder 88/100 gr kulhydrater, er det ikke noget der vil påvirke blodsukkeret målbart.
Der er en undtagelse fra denne tolkning, og det er sødestoffet Erythritol. Det skal efter Fødevarestyrelsens regler deklareres som kulhydrater, men det påvirker ikke blodsukkeret. På en alm. Sukrin-deklaration står der 100/100 gr kulhydrater, men ingen af dem påvirker blodsukkeret. Dette vanskeliggør en tolkning af en vare, hvis der er både erythritol og andet sødestof i. Easis noterer mængden af erytritol, så man selv kan fratrække denne mængde