Indkøbsguide

Når du skal handle, er der ting du som diabetiker skal være opmærksom på.
På denne side vil vi kort gennegå, de vigtigste emner, så du med den rette viden selv kan læse en vare dekleration, og tage den den beslutning der er rigtigst for dig selv og din diabetes. 



Her er en hurtig liste over varer med 10 g kulhydrat

Hvad er light produkter?

Lavt indhold af fedt” eller ”fedtfattig"
Produktets indhold af fedt må højst være 3 g pr. 100 g for faste fødevarer og højst 1,5 g fedt pr. 100 ml for drikkevarer. Et eksempel kan være en fedtfattig yoghurt.

Reduceret indhold af fedt” eller ”mindre fedt”

Produktet skal indeholde mindst 30 % mindre fedt sammenlignet med lignende produkter, som man kan købe. Og ikke blot sammenlignet med producentens egne produkter. Et eksempel kan være let-mayonnaise

”Light” eller ”let”:

Dette kan handle om både mindre indhold af fedt, sukker og energi. Det skal fremgå af mærkningen, hvad det er, der gør produktet ”light” eller ”let”, fx at produktet er light på grund af, at der er mindre fedt i. ”Light” eller ”let” skal overholde kravet om mindst 30% mindre fedt, sammenlignet med lignende produkter.

DENNE betegnelse kan snyde mange diabetikere, da en reducering af fedt ikke betyder reducering af sukker.
( ofte tilsættes der sukker for, at kompensere for den smag der forsvandt da fedtet blev fjernet)
Derfor at det vigtigt, at man ser på kulhydrat indhold, for at få den info der påvirker blodsukkeret.

”Fedtfri” eller ”uden fedt"
Produktet må højst indeholde 0,5 g fedt pr. 100 g eller pr. 100 ml. Et eksempel kan være fedtfri salatdressing.

Hvad betyder nøglehul, økologi og andre mærker ?


Der er 4 krav til nøglehulsmærket

Der er forskellige kriterier til de forskellige fødevaregrupper, men generelt skal produkterne leve op til kravene om


  • Mindre salt
  • Mindre sukker og nul sødemidler
  • Mindre fedt
  • Flere fibre





Diabetikere bør især kigge på kulhydratindholdet, men også fedtet.

Hvis man fx spiser efter de officielle kostråd. Hvis man er i vægttab eller er i kaloriebalance, skal man også kigge på det samlede kalorieindhold. Husk, at når man kigger på sukker i produktet, skal man også kigge på det samlede antal kulhydrater, idet alle kulhydrater er sukkerkæder, der omdannes til glukose i kroppen, og hæver blodsukkeret. Sukkerarterne ryger næsten direkte ind i blodet, mens de øvrige kulhydrater lige skal nedbrydes og omdannes først, men det tager ikke lang tid. I sukkerarterne er det især vigtigt at bemærke, om der er fruktose i, da det er en rigtig skidt sukkerart for os.

 

Protein og kulhydrater indeholder det samme antal kalorier pr gram, mens fedt indeholder det dobbelte.

Kalorieindhold i de 3 energikilder

Fedt – 1 gr fedt indeholder 9 kcal

Protein – 1 gr protein indeholder 4 kcal

Kulhydrater – 1 gr kulhydrat indeholder 4 gr kcal

 

Hvordan læses en varedeklaration?


Færdigpakkede fødevarer skal være mærket med en varedeklaration, så du kan se, hvad maden indeholder. Men hvad skal du kigge efter? Det afhænger af flere ting – hvordan du spiser, og om du er i vægttab.


Varedeklarationen indeholder en

  • Ingrediensbeskrivelse, hvor produktets forskellige ingredienser er noteret. Listen beskriver ikke mængden af hver ingrediens, men listen står i rækkefølge i forhold til mængden af de forskellige ingredienser. I eksemplet er grahamsmel altså den største.
  • Næringsindholdet angives som regel pr 100 gr, men enkelte supplerer med portionsstørrelse, hvilket man lige skal være obs på.

- Energi, kcal er kalorier i alt i 100 gr

- Energi, kj er kilojoule i alt i 100 gr

- Fedt er antal gr fedt i 100 gr

- Kulhydrat er antal  gr i alt i 100 gr

   - heraf sukkerarter er antal gr sukkerarter af kulhydraterne i alt

- Protein er antal gr i alt af 100 gr

 

I denne deklaration er ikke nævnt kostfibre, men de vil ofte står der. Kostfibre er ufordøjelige kulhydrater, og de står for sig selv, og kan ikke trækkes fra kulhydraterne.

 

Energi (KJ/kcal), fedt, mættet fedt, kulhydrater, sukkerarter, protein og salt er obligatorisk oplysninger, men producenten må gerne supplere med yderligere.