Lchf og Keto


Som et alternativ til de officielle kostråd er der mange der vælger et leve med færre kulhydrater og vi vil derfor fortælle om de mest basate ting der er værd at vide om lchf og keto.

Keto er en kost hvor man max spiser 20 gram kulhydrater dagligt og hvor nogle opnår den tilstand i kroppen der hedder ketose, hvor kroppen begynder at bruge kroppens fedtdepoter til at hente energi fra.

Lchf ( low carb healthy fat ) kaldes af nogle også low carb.
På denne kost kan man spise alt fra 20-150 gram kulhydrater dagligt.
Det der er ens for alle versioner er, at man begrænser kulhydrater og bliver mæt af grønt, ( der vokser over jorden), protein og sundt fedt.


Se skema som PFD

Low carb healthy fat (LCHF) og KETO

 

LCHF er ikke er nøjagtig videnskab, men som navnet antyder, drejer koststilen sig om, at man spiser færre kulhydrater og mere sundt fedt.
Mængden af kulhydrater varierer fra 0 og op til ca 150 gr pr dag.
( det vil kun sjældent være muligt at spise 0 g dagligt, da der er kulhydrater i de fleste madvarer, men i nogle er der færre end i andre.

Der er ikke en fast definition på kulhydratgrænserne, men her er en vejledning mange bruger:

 

  • Striks LCHF/keto 0-20 gr

  • Normal LCHF 20-50 gr

  • Liberal LCHF 50-100 gr

  •  Meget liberal/træningsliberal 100-150 gr

 

Hvis man spiser LCHF, bør man finde sin egen grænse for, hvor mange kulhydrater man kan tåle, dels ved hvert måltid og dels i alt i døgnet.

Man beslutter først, hvor højt en blodsukkertop, man vil acceptere, og måler sig derefter frem til, hvor mange/få kulhydrater, man kan og vil spise.
Jo mere aktiv man er, jo flere kulhydrater kan man spise uden, at ens blodsukker overstiger max-grænsen, men man behøver ikke spise ret mange kulhydrater, selvom man dyrker meget motion.

Blodsukkeret må gerne holdes under max-grænsen, men ikke over.

Det er en myte at man SKAL have kulhydrater hvis man dyrker sport eller er aktiv.

Kroppen er god til at tilpasse sig den energi man tilbyder den, og sundt fedt, protein og kulhydrater fra grønt, kan også give energi.

( På LCHFog KETO er det vigtigt at have en god væske og saltbalance )

 

Hvad er KETO?

Mange er i tvivl om, hvad KETO egentlig er.

KETO er striks LCHF, hvor man spiser og drikker max 20 gr kulhydrater pr dag.
Med indtag af så få kulhydrater, kommer kroppen i ketose, hvilket betyder, at den forbrænder fedt og bruger ketoner som energi i stedet for sukker.

Det er en ganske normal funktion for kroppen, der er vant til at veksle mellem forbrænding af kulhydrater og fedt, og ketoner er glimrende brændstof for kroppen.

 

Link til yderligere forklaring på LCHF