Koststile


Som diabetiker vil du af din læge typisk bliver præsenteret for de officiells kostråd der kan fungere for mange.
Du kan læse om de officielle kostråd her, og på diabetesforeningens www side.


Der har i de sidste par år også været gode resultaler med, at man kunne kontrolere sin diabetes med andre kostformer, som diabetesforeningen skriver om her.

De 5 kosttyper.

De officielle kostråd.

Low carb, healthy fat/Low carb.

Vegetarisk.

Nordisk middelhavskost.

Sense-metoden.



Her er en kort gennemgang af de 5 spisemåder.
Vælger du en af dem, bør du læse videre på nettet, så du forstår dem mere grundigt

De officielle kostråd

1. Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv

Fysisk aktivitet kan være med til at sænke dit blodsukker.

2. Spis frugt og mange grøntsager

Spis 6 om dagen – det svarer til ca. 600 g grøntsager og frugt. Mindst halvdelen skal være grøntsager, gerne de grove typer som kål, rodfrugter, porrer, løg og bønner. Cirka 3 stk. frugt om dagen er passende for de fleste. Frugt indeholder frugtsukker, der giver stigning i blodsukkeret.

3. Spis mere fisk

Spis forskellige slags fisk og skaldyr til både hovedret og som pålæg – gerne 350 g om ugen.

4. Vælg fuldkorn

Vælg fuldkornsprodukter som havregryn, rugbrød, fuldkornsbrød og -boller, fuldkornsris og -pasta. Mange kostfibre har blandt andet positiv indvirkning på blodsukkeret og fedtstofferne i dit blod.
( Til dette må vi lige knytte den kommentar, at alle kulhydrater bliver omdannet til sukker, så hvis man spiser kulhydrater og har et uforklarligt højt blodsukker, kan man evt se på at begrænse sit indtag af kulhydrater så meget man kan.

5. Vælg magert kød og kødpålæg

Vælg kød og pålæg med højst 10 % fedt. Spis højst 500 g tilberedt kød om ugen fra okse, kalv, lam eller gris.

6. Vælg magre mejeriprodukter

Vælg skummet-, mini- eller kærnemælk eller syrnede produkter med højst 1,5 % fedt. ¼-½ l om dagen er passende for de fleste.

7. Spis mindre mættet fedt

Vælg hellere plantefedt som raps-, olivenolie og flydende margarine. Nødder, mandler, avocado, oliven og fede fisk indeholder også sundt fedt.

8. Spis mad med mindre salt

Når du spiser mindre salt, sænker du dit blodtryk, og det er med til at forebygge hjerte-kar-sygdomme.

9. Spis mindre sukker

Du kan erstatte sukker helt eller delvist med sødestoffer.

10. Drik vand

Vand dækker dit væskebehov uden at bidrage med kalorier. Vi anbefaler ikke sukkersødede drikke, frugtjuice og smoothies, da de giver hurtig stigning i blodsukkeret. Har du lyst til sodavand eller læskedrikke, så vælg dem uden sukker og med højst 1 gram kulhydrat per 100 gram.


Link til den nationale håndbog.



Low carb, healthy fat/low carb.

Low carb, healthy fat går ud på at reducere i kulhydrater så meget muligt ( bortset fra dem der er i grøntsager der vokser over jorden )
Hvis man spiser under 20 g kulhydrater dagligt kaldes det KETO og alt derover kaldes LCHF ( dette kan variere lige fra 20-150 g kulhydrater dagligt )

Kulhydrater findes i alle normale brødprodukter, pasta, ris, kartofler morgenmadsprodukter mm, så det er for mange en helt ny måde at spise på,
Manhe oplever sog så store genvinster på både blodsukker og vægt, at det bliver en levestil de bliver dus med.

Idéen bag en kost med færre kulhydrater er, at reducere det glukose som kroppen skal produkere insulin til, og senere lukke ind i cellerne.
Man spiser sig derfor mæt i grønt, kød/protein og fedt.
Fedt har i mange år fået skyld for meget dårligdom, men nyere forskning viser, at det ikke er korrekt, og at sundt fedt er en vigtig del af en sund kost
Læs mere om videnskaben her.



 Tal med din behandler, før du kaster dig ud i LCHF, hvis du:
• Får insulin eller anden blodsukkersænkende medicin
• Ammer 
• Er meget fysisk aktiv

Hvis du søger en god forklaring på low carb, kan du læse den som madbanditten har skrevet.



Vegetarisk.

4 procent med type 1-diabetes og 2 procent med type 2-diabetes har forsøgt at spise vegetarisk, efter de har fået diabetes*.  2,4 procent af danskerne spiser vegetarisk.

Hvem spiser hvad?
Fleksitarer spiser hovedsageligt vegetarisk, men indimellem også kød
Pescetarer spiser ikke kød
Vegetarer spiser hverken kød eller fisk
Veganere spiser hverken kød, fisk, æg eller mælkeprodukter

Kilde: Dansk Vegetarisk Forenings hjemmeside vegetarisk.dk



Nordisk middelhavskost.

  • Frugter, grøntsager, bælgfrugter, nødder
  • Olivenolie
  • Sovs med tomat, hvidløg, løg, krydderier
  • Rødvin i moderate mængder
  • Fisk
  • Fuldkornsprodukter (især hvede)

Spis mindre smør, fløde, fastfood, rødt kød (fra ko, gris og lam), søde sager, kager, sukkersødede læskedrikke.

Så mange spiser som ved Middelhavet
76 procent med henholdsvis type 1- og type 2-diabetes har forsøgt at spise flere grøntsager, efter de har fået diabetes*.

24 procent med type 1-diabetes og 41 procent med type 2-diabetes har forsøgt at spise mere fisk*.

NORDISK KOST

  • Lokale frugter, grøntsager, bær, rodfrugter, kål, bælgfrugter
  • Rapsolie
  • Magre mælkeprodukter
  • Fjerkræ og vildt og frilandsopdrættede dyr
  • Fisk
  • Fuldkornsprodukter af rug, havre og byg

Spis mindre smør, fedtrige mælkeprodukter, saltede produkter, forarbejdet kød, rødt kød (fra ko, gris og lam), sukkersødede læskedrikke.



Sense-metoden

Sense står for Common Sense, altså sund fornuft. Sense er ikke en egentlig kostform, men en metode til at få styr på portionsstørrelser og spisevaner.

  • To ud af tre måltider om dagen skal følge Sense-metoden.
  • Den går ud på, at man til hvert måltid skal spise 1-2 håndfulde grøntsager, 1 håndfuld protein (f.eks. kød eller fisk), 1 håndfuld kulhydrat (f.eks. brød eller ris) og 2-3 spsk. fedt som f.eks. pesto eller hummus.

Suzy Wengel, der står bag Sense, anslår, at cirka 250.000 spiser efter Sense-metoden.