Diabetes og psyken

At få en diagnose om en kronisk sygdom kan ramme nogle hårdt.
............. faktisk kan det ramme MANGE hårdt.

Hvis du sidder og føler dig ramt, skamfuld og fortvivlet er du langt fra den eneste.
Man kan pludselig blive bange for mange af de ting der var helt narturlige før, da både mad, søvn og motion kan påvirke blodsukkeret, og de netop var de ting de fleste gør, uden at tænke så meget over, hvad der sker i kroppen samtidigt.

Diabetesforeningen har skrevet noget om enmet her.

Diabetes og flere diagnoser

Mere end 80% af diabetikere har mere end én diagnose, og det kan af logiske grunde øge det press man føler dagligt, da det kan være svært at give plads til, alle hensyn samtidigt.

Som diabetiker, er der ofte mange bevidste og ubevidste handlinger der skal tages hver dag. Jo mere erfaren man bliver des mindre tænker man over dem, men man HAR et andet liv end raske, da man som før nævnt, skal tænke over mad, motion og søvn.
Nogle kan starte en dag med et højt blodsukker, hvis de ikke fik nok søvn, og så starter dagen med en opgave der skal løses.
....... raske kan løse en træt morgen med flydende energi, men diabetikere skal måske omtænke nogle rutiner, og bevæge sig lidt mere, så musklerne kommer igang, og reparere det høje blodsukker.

Hvis du har en dårligt reguleret diabetes..

...kan det være en hård sandhed at bære rundt på hver dag, da høje blodsukre ikke altid skyldes dine egne handlinger, men stadig påvirker din fremtid.

I de situationer kan det være vigtigt for mange, at man har et godt netværk, af én eller flere man kan betro sig til, så man kan give slip på den dårlige samvittighed.
Det kan være rigtigt svært at rykke sig frem mod et bedre helbred, hvis tankerne cirkulerer om fortiden, og de ting man kunne have gjort.

Her i gruppen har vi motivationsgruppen der kan hjælpe mange, og man er også ALTID velkommen til, at lave et opslag hvis man har brugfor at lufte sine øv og frustrationer.


Diabetes og skam

Der findes stadig folk der mener at det KUN er overvægtige og dovne mennesker der får diabetes, og da denne fordom ikke er helt aflivet, er der også mange der render rundt med skam omkring deres diagnose.
Måske render du endda rundt med en skam, som du mener du SKAL rende rundt med, da du jo fik spist lidt for godt.
Prøv i den situation at se det hele lidt udefra.
Spiste du anderledes end folk omkring dig og spiste du anderledes end hvad de fleste andre gør, hvis man ser på hvordan vi alle kommer igennem hverdagen ( når vi ikke har diabetes )
Det fleste vil nok opdage, at de ikke levdede så meget anderledes end andre.

Hvis vi så ser på ordet skam, er det så virkeligt et ord der bør hænge sammen med at få en diagnose som diabetes.
Vi ved jo nu, at det er en diagnose som de fleste får, pga arvelighed, eller som produkt af en anden diagnose ( eks PCOS)

Så GLEM skammen, da den ofte virker som en stopklods, for den styrke du skal bruge, for at være en dia-bad-ass.