Kolesterol

Hvad er kolesterol og hvordan tolkes blodprøvesvar?

 

Ved en blodprøve måles typisk disse kolesteroltyper


*De officielle grænseværdier kan afvige lidt, afhængig af, hvor man læser.

Hvad er kolesterol?

Kolesterol er et fedtstof (lipid), der dannes i kroppen og tilføres med kosten. Kroppen danner selv ca 80 % af kolesterolet, mens resten tilføres via kosten. Hvis man spiser meget kolesterol, nedsætter kroppen produktionen og omvendt.

 

Der findes egentlig kun én slags kolesterol, der fragtes rundt i blodet af lipoproteiner, bl.a. HDL, LDL og VLDL lipoproteiner.
Så kolesteroltyperne er faktisk ”færger”, der sejler kolesterol rundt i blodet.

 

Kolesterol, der fragtes rundt af HDL, kaldes det herlige kolesterol, fordi det fragter kolesterol væk fra blodet til leveren, og dermed sænker blodets kolesterolindhold. Kolesterol, der fragtes af LDL fragter kolesterolet den anden vej ud i blodet, og derfor kaldes det for det lede kolesterol. Det er dog en meget unuanceret måde at se det på, for kolesterol er livsnødvendigt og har mange funktioner i kroppen.

 

Triglycerid transporteres i blodet af lipoproteinet VLDL, der af mange eksperter anses for at være det farligste kolesterol.

 

Der er i tiden meget debat om, hvor godt og/eller skadeligt kolesterol egentlig er, og eksperterne er langt fra enige, så vi vil ikke her komme med specielle anbefalinger om kost og livsstil, men generelt er det vigtigt at spise sundt og dyrke motion. Triglycerid sænkes ved at spise mindre kulhydrater/sukker og usundt fedt.

 

Meget tyder på, at det mere er forholdet mellem de forskellige kolesteroltal, der er vigtigst, og ikke så meget de enkelte kolesteroltypers niveau.

Forholdet (ratio) mellem triglycerid og HDL vurderes som den vigtigste markør for risikoen for hjerte-karsygdomme, og formlen er

 

Triglycerid divideret med HDL  (eksempel tri 1,0/hdl 1,2 = 0,83)

 

Ratio mindre end 0,87 er meget fint

Ratio over 1,74 er for højt

Ratio over 2,62 er alt for højt og farligt

Forholdet mellem totalkolesterol og HDL er ligeledes en markør for mulige hjerte- karproblemer og formlen er

 

Totalkolesterol divideret med HDL (eksempel total 4,5/hdl 1,0 = 4,5)

 

Hvis scoren ikke er over 4, er der nok HDL til at fjerne overskydende kolesterol

 

Danske læger bruger ikke/sjældent disse ratioberegninger, men vurderer mest på LDL-niveauet, hvilket er meget unuanceret. LDL består både af store luftige og helt ufarlige LDLér og små oxiderede LDLér, der er de farlige. Desværre måles denne partikelsammensætning ikke i blodprøver.

 

 

En god artikel om kolesterol