Hvordan tolker man sødestoffers påvirkning af blodsukkeret?

 

På gruppens hjemmeside har vi skrevet om sødestoffer generelt

 


 

Hvordan læser og tolker man egentlig sødestoffers påvirkning af blodsukkeret?

I forhold til blodsukkeret findes der to slags sødestoffer:

 

Dem, der ikke påvirker

Det er de lette, for de vil stå på næringsdeklarationen med 0 kulhydrater (også 0 kalorier), og de er ikke energigivende.

 

Dem, der påvirker

De er mere besværlige, for de påvirker ikke ens, selvom de vil stå med det samme antal kulhydrater og kalorier for den samme energigivende mængde.

 

Denne liste ligger på hjemmeside (linket til), og den viser dels hvor meget sødemidlerne søder ift sukker, dels hvor meget sødemidlet påvirker blodsukkeret, sat i forhold til glukose. Glukose er den sukkerart, der flyder rundt i blodet på os under navnet blodsukker.

 

Det er denne liste, vi skal have fat i for at vurdere et sødestofs påvirkning af blodsukkeret.

 


Et par eksempler

 

  • Glukose har et indeks på 100 % - en lynhurtig og høj påvirkning
  • Maltodextrin har et indeks på 110 % - en hurtigere og højere påvirkning end glukose (selvom det nærmest er umuligt)
  • Alm stødt melis (sucrose) har et indeks på 65 % - betyder at det påvirker blodsukkeret 65 % af glukoses påvirkning
  • Maltitol har et indeks på 35 % - en påvirkning med 35 % af glukoses påvirkning
  • Isomalt har et indeks på 2 % - betyder at det næsten ikke påvirker

 

Hvis man skal vurdere kulhydratindholdet i en vare, der er sødet med sødestoffer, så skal man derfor først kigge på kulhydrater i alt. Er der kulhydrater i, kan de stamme fra selve ingredienserne eller fra sødestofferne, så man skal kigge på ingredienslisten, og finde navnet på sødestoffet.

Eksempel:

Eksempel på en næringsdeklaration, hvor kulhydratantallet er 0 (under 0,5 gr) og dermed ingen problemer for blodsukkeret, uanset hvilke sødestoffer der er i produktet.

Eksempel på en næringsdeklaration, hvor kulhydratindholdet er 88/100 gr og næsten ingen sukkerarter, så de 88 gr er sødestoffer (polyoler).

 

Så må vi kigge i ingredienslisten, for at finde ud af hvilke sødestoffer, der er tale om. Det er Isomalt og sucralose. Vi kender ikke fordelingen af de to, men den største ingrediens skal stå først. Hvis vi kigger i vores liste over sødestoffer ovenfor, kan vi se at isomalt har et indeks på 2, og sucralose på 0. Dvs at isomalten påvirker 2 % af det glukose påvirker, og det er næsten ingenting – så selvom dette produkt indeholder 88/100 gr kulhydrater, er det ikke noget der vil påvirke blodsukkeret målbart.

 

Erythritol

Der er en undtagelse fra denne tolkning, og det er sødestoffet Erythritol. Det skal efter Fødevarestyrelsens regler deklareres som kulhydrater, men det påvirker ikke blodsukkeret. På en alm. Sukrin-deklaration står der 100/100 gr kulhydrater, men ingen af dem påvirker blodsukkeret. Dette vanskeliggør en tolkning af en vare, hvis der er både erythritol og andet sødestof i. Easis noterer mængden af erytritol, så man selv kan fratrække denne mængde