Denne side fungerer som gruppe-bibliotek for nye og eksisterende medlemmmer af facebookgruppen, " Diabetes 2 Danmark".
Der er meget ny viden når man får type 2 diabetes, og vi vil på denne side skrive om det vigtigste.
Ingen administrator på denne side har en sundhedsfaglig uddannelse, men alt info kommer fra evidens eller egne erfaringer.
Bliv medlem for 100 kr ved at klikke her.
Kål på menuen - Fire vidt forskellige retter med masser af kål - i wok, ovn, pande og rå
Er du (blom)kål-skeptiker, har du som barn været udsat for forpint kål, som..., lugtede af prut?
Så er det bare ud med overkogt kål (med mindre du elsker det selvfølgelig, så giv den gas️), kål kan smage så himmelråbende godt.
Prøv f.eks. kål, der, som her, er stegt kort i god olie, ved høj varme, godt med karry og lidt salt - det er så lækkert.
Kålen er bedst sprød, næsten rå indeni og med lækker brunet skorpe, du kan prøvesmage undervejs - så rammer du lige den tilberedning, du kan lide.
Til to pers.:
400 g blomkål i mundrette stykker/buketter
1 spsk karry
Olivenolie eller rapsolie til stegning
3 - 4 gode pølser skåret i stykker - uden sukker og stivelse, her kyllingepølser.
8 - 10 salvieblade, skyllet og duppet tørre
Desuden:
2 store håndfulde romainesalat
1 gulerod, fintsnittet
½ æble i små stykker
40 g hasselnødder, ristede
Salt efter smag
God olivenolie til at dryppe over hele herligheden
Steg kål i wok ved høj varme i olie og karry sammen med pølsestykkerne, ca. 3 minutter - kom salviebladene på til slut og steg med et øjeblik.
Anret ovenpå salat, gulerødder, nødder og æblestykker.
Dryp med olie, drys med salt…, og evt. frisk chili - det gør altid mig glad!
... mad, der lyser op på en vinterdag.
Til 4 pers tilbehør eller 2 pers hovedret:
Et lille eller et halvt stort blomkål i buketter.
Trin 1, pisk flg. sammen i stor skål:
1 æg
2 spsk tomatpuré
1 tsk Dijonsennep
2 tsk røget paprika
1 tsk stødt koriander
1 tsk stødt spidskommen
Lidt flagesalt
1 spsk rapsolie
Trin 2, bland flg. i en anden stor skål:
2 dl mandelmel, jeg laver det selv i foodprocessoren, for det holder en rimelig heftig kilopris!
1 spsk knust tørret hvidløg (fandt jeg i Søstrene Grene, ellers brug 2 fed presset hvidløg)
Lidt flagesalt
Bland nu al kålen godt i den våde masse, så de er helt dækkede. Herefter skal kålen blandes i de tørre ingredienser. Kom kålen på bagepapir i en bradepande i forvarmet ovn, ved 175 grader varmluft. Bag på næst-nederste rille i ca. 15 minutter.
Den bedste grønne dip!
En håndfuld friske koriander
En håndfuld frisk mynte
Frugtkød med saft fra en lime, skåret fri for al skal og midterste bitre "streng"
Frisk chili efter smag, meget️, moderat️, lidt️ eller slet ikke!
2 dl fuldfed græsk yoghurt
Lidt flagesalt
Blend alt og dyp de lune barbecue-blomkål i den grønne herlighed.
Kålpandekage-omelet-sag med ost
Nøj, en lækker morgenmad!
Jeg snitter jævnligt en stor bunke kål på mandolinjern, så er der til al muligt i løbet af et par dage. Kålen bliver nemlig så delikat, når den er fint, fint skåret. Kålen opbevarer jeg på køl i plastic-bøtte med tæt låg.
Til 1 pers.:
2 æg, pisket sammen
1 lille rødløg, i fintsnittede ringe
En håndfuld kål, fintsnittet
30 g god ost i små tern
Lidt flagesalt
Oliven eller rapsolie til stegning
Steg rødløg og kål i olivenolie på en lille pande. Når det har fået god farve er svundet noget ind, så tilsæt piskede æg, lidt ost i små tern og saml massen til en tyk pandekage. Steg godt på begge sider til dejlig gylden. Spis evt. med små røde tomater, salvie og god olivenolie.
En smuk og indbydende ret, ideel til frokost og rigtig god til at imponere dine gæster - endda med en ret beskeden indsats.
Kyllingesalat til 2:
180 g kylling i mundrette stykker
Et stort stykke agurk i små tern
1 stor spsk creme fraiche 38%
1 stor spsk mayo
1 stor tsk Dijonsennep
Frisk, hakket dild
8 cornichoner, hakkede
1 spsk kapers
2 tsk karry
2 spsk salte peanuts
Grønt til pynt - her ærteskud, dild vil også være oplagt
Salt og peber
Bland alt, undtagen peanuts og servér i blade af masser af smuk, sprød, rød spidskål eller rødkål - top med peanuts og grøn pynt.