Denne side fungerer som gruppe-bibliotek for nye og eksisterende medlemmmer af facebookgruppen, " Diabetes 2 Danmark".
Der er meget ny viden når man får type 2 diabetes, og vi vil på denne side skrive om det vigtigste.
Ingen administrator på denne side har en sundhedsfaglig uddannelse, men alt info kommer fra evidens eller egne erfaringer.
Bliv medlem for 100 kr ved at klikke her.
Når du skal handle, er der ting du som diabetiker skal være opmærksom på.
På denne side vil vi kort gennegå, de vigtigste emner, så du med den rette viden selv kan læse en vare dekleration, og tage den den beslutning der er rigtigst for dig selv og din diabetes.
Lavt indhold af fedt” eller ”fedtfattig"
Produktets indhold af fedt må højst være 3 g pr. 100 g for faste fødevarer og højst 1,5 g fedt pr. 100 ml for drikkevarer. Et eksempel kan være en fedtfattig yoghurt.
Reduceret indhold af fedt” eller ”mindre fedt”
Produktet skal indeholde mindst 30 % mindre fedt sammenlignet med lignende produkter, som man kan købe. Og ikke blot sammenlignet med producentens egne produkter. Et eksempel kan være let-mayonnaise
”Light” eller ”let”:
Dette kan handle om både mindre indhold af fedt, sukker og energi. Det skal fremgå af mærkningen, hvad det er, der gør produktet ”light” eller ”let”, fx at produktet er light på grund af, at der er mindre fedt i. ”Light” eller ”let” skal overholde kravet om mindst 30% mindre fedt, sammenlignet med lignende produkter.
DENNE betegnelse kan snyde mange diabetikere, da en reducering af fedt ikke betyder reducering af sukker.
( ofte tilsættes der sukker for, at kompensere for den smag der forsvandt da fedtet blev fjernet)
Derfor at det vigtigt, at man ser på kulhydrat indhold, for at få den info der påvirker blodsukkeret.
”Fedtfri” eller ”uden fedt"
Produktet må højst indeholde 0,5 g fedt pr. 100 g eller pr. 100 ml. Et eksempel kan være fedtfri salatdressing.
- Energi, kcal er kalorier i alt i 100 gr
- Energi, kj er kilojoule i alt i 100 gr
- Fedt er antal gr fedt i 100 gr
- Kulhydrat er antal gr i alt i 100 gr
- heraf sukkerarter er antal gr sukkerarter af kulhydraterne i alt
- Protein er antal gr i alt af 100 gr
I denne deklaration er ikke nævnt kostfibre, men de vil ofte står der. Kostfibre er ufordøjelige kulhydrater, og de står for sig selv, og kan ikke trækkes fra kulhydraterne.
Energi (KJ/kcal), fedt, mættet fedt, kulhydrater, sukkerarter, protein og salt er obligatorisk oplysninger, men producenten må gerne supplere med yderligere.
Diabetikere bør især kigge på kulhydratindholdet, men også fedtet
Hvis man fx spiser efter de officielle kostråd. Hvis man er i vægttab eller er i kaloriebalance, skal man også kigge på det samlede kalorieindhold. Husk, at når man kigger på sukker i produktet, skal man også kigge på det samlede antal kulhydrater, idet alle kulhydrater er sukkerkæder, der omdannes til glukose i kroppen, og hæver blodsukkeret. Sukkerarterne ryger næsten direkte ind i blodet, mens de øvrige kulhydrater lige skal nedbrydes og omdannes først, men det tager ikke lang tid. I sukkerarterne er det især vigtigt at bemærke, om der er fruktose i, da det er en rigtig skidt sukkerart for os.
Protein og kulhydrater indeholder det samme antal kalorier pr gram, mens fedt indeholder det dobbelte.
Kalorieindhold i de 3 energikilder
Fedt – 1 gr fedt indeholder 9 kcal
Protein – 1 gr protein indeholder 4 kcal
Kulhydrater – 1 gr kulhydrat indeholder 4 gr kcal
Færdigpakkede fødevarer skal være mærket med en varedeklaration, så du kan se, hvad maden indeholder. Men hvad skal du kigge efter? Det afhænger af flere ting – hvordan du spiser, og om du er i vægttab.
Varedeklarationen indeholder en